torstai 24. joulukuuta 2020

Terveellisemmät piparkakut

Useat meistä tykkäävät herkutella jouluna perinteisillä jouluruoilla. Ne maistuvat hyviltä ja herättävät lämpimiä lapsuusmuistoja. Monien ruokien reseptit sisältävät kuitenkin runsaasti mm. voita, kermaa, sokeria, vehnäjauhoja ja suolaa. Esimerkiksi valmistaikinoissa ja leivontamargariineissa on myös transrasvoja. Monet ehkä ajattelevat, että ilman näitä ainesosia ei voi tehdä oikeasti hyvältä maistuvaa ruokaa. Mahtaako se pitää paikkansa?

Kokemus ruoan herkullisuudesta syntyy aivoissamme. Ruoan maun, hajun, koostumuksen ja ulkonäön lisäksi siihen vaikuttavat myös mm. muistot odotukset siitä miltä se maistuu. Luonnollisesti myös mielialalla, vireystilalla sekä elimistön energiatasapainolla on merkitystä asian kannalta. Pitkän lenkin jälkeen hyvien ystävien seurassa nälkäisenä syöty porkkana voi olla taivaan lahja. Toisaalta kylläisenä ja hyvin ravittuina mikään ruoka ei maistu herkulliselta. Keho ja mieli siis säätelevät ruokahaluamme kuten järkevää onkin.

Kulinarististä nautintoa voikin saada myös terveellisistä ainesosista koostetuilla jouluherkuilla. Esimerkiksi pähkinöistä, taateleista ja kaurasta saa taiottua todella herkullisia piparkakkuja. Pähkinöiden ja kauran hyvät rasvat hellivät makunystyröiden lisäksi myös sydäntä. Myös niiden aminohappokoostumukset täydentävät hyvin toisiaan. Taatelien sisältämän sokerin ansiosta piparit maistuvat makealle. Sokerin lisäksi niissä on kuitenkin myös kuituja, vitamiineja, kaliumia ja hieman rautaa. Toisin kuin ruokosokerissa siis. Mausteiden ansiosta piparkakut saavat perinteisen jouluisen makunsa. Kaikki ainesosat ovat täysin kasvisperäisiä eli myös luonto ja eläimet kiittävät.



Terveellisemmät piparkakut


Ainesosat:

1 dl pekaanipähkinöitä ja/tai cashewpähkinöitä

3/4 dl tuoreita taateleita (6-7 kpl)

4 rkl kaurahiutaleita
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
1/4tl neilikkaa

1/4tl inkivääriä



Laita ainekset tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi massaksi. Pyörittele käsissä pieniksi palloiksi. Halutessasi voit myös kaulia levyksi ja muotoilla siitä esimerkiksi perinteisen piparin näköisiä sydämiä. Valmista rauhassa ja rakkaudella. Säilytä jääkaapissa ja nauti yhdessä läheistesi kanssa.



Ravintosisältä per 100g:


Energiaa  2230kJ/528kcal

Rasvaa 41.5g, josta tyydyttynyttä rasvaa 3.7g

Hiilihydraatteja 29.3g, josta sokereita 18.9g

Kuitua 9.7g

Proteiinia 8.4g

Suolaa 0.01g



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti