keskiviikko 23. joulukuuta 2020

Joulupukin eineksistä

Joulupukki ahertaa jotta kaikilla maailman lapsilla olisi hyvä olla. Hän lienee maailman hyväsydämisin ihminen. Mutta mahtaako pukki itse voida hyvin? Katukuvassa näkyvien mainosten perusteella kiloja on ainakin päässyt kertymään. Mahtaako pukki liikkua tarpeeksi? Entä ruokavalio? Kolamainosten perusteella pukki juo ainakin sokerisia juomia. Pahoin pelkään, että myös muita prosessoituja ruokia saattaa kuulua pukin ruokavalioon. Entä liha ja muut eläinperäiset tuotteet? Syököhän pukki niitä?


Yli 30 -vuotiaista suomalaisista miehistä 72% ja naisista 63% on joulupukin tavoin vähintään ylipainoisia. On hyvin mahdollista, että pukilla on myös rasvamaksa. Aivan kuten neljäsosalla muistakin suomalaisista. Suurin osa tapauksista selittyy ei-alkoholiperäisillä tekijöillä. Etenkin tyydyttyneellä rasvalla ja sokerilla. Sisäelinten rasvoittumisen ohella tyydyttynyt rasva ja sokeri lisäävät myös ns hiljaista tulehdusta elimistössä. Tämä puolestaan altistaa lukuisille sairauksille kuten sydän- ja verisuonitaudeille, syöville, muistisairauksille, mielenterveyshäiriöille sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmille. Pienellä ruokavalion siistimisellä pukki saattaisikin voida paljon paremmin.

Mitä pukin sitten kannattaisi tehdä? Kaikki tietävät, että sokeria ja muita ravinneköyhiä hiilihydraatteja, tyydyttynyttä rasvaa, trans-rasvoja sekä suolaa kannattaa vältellä. Nämä on suhteellisen helppoa jättää pois jos laittaa ruokansa itse. Sen sijaan pika- ja valmisruokiin niitä “piilotetaan” suuriakin määriä. Ensimmäinen askel olisikin siis, että pukki vaihtaisi einekset ja muut valmissapuskat kotiruokaan. Ehkäpä tontut ja joulumuori voisivat auttaa ruoanlaitossa jos pukilla itsellään on kova kiire? Alkoholista tuskin tarvitsee mainita. Sitä pukki tuskin käyttää. Eihän lentävien porojen vetämään rekeenkään sovi istahtaa päihtyneenä. Sen kieltää jo ilmailulakikin.


Kasvisten määrään ja laatuun olisi myös tärkeää kiinnittää huomiota. Samoin siihen sisältääkö ruokavalio lihaa, maitotaloustuotteita tai kananmunia. Kasvissyöjäksi ryhtymällä pukki voisi herkutella kuitupitoisella ja ravinteikkaalla ruoalla paljon huolettomammin ilman, että tarvitsee pelätä lihomista. Ravinnon kuidun ansiosta tulemme kylläisiksi nopeammin ja myös hyvien suolistobakteerien osuus lisääntyy. Suolistobakteerit puolestaan kiittävät valmistamalla tulehdusta lievittäviä aineita ja kehon tulehdustilan hellittäessä useiden sairauksien riski pienenee. Runsaskuituinen monipuolinen kasviruoka on myös tyypin 2 diabeteksen estossa ja hoidossa todettu tehokkaaksi (täysin päinvastoin siis kuin esimerkiksi pukin suosimat kolajuomat). Kasviperäiset proteiininlähteet (kuten palkokasvit, täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet) parantavat automaattisesti myös ravinnon rasvojen laatua eläinperäisiin tuotteisiin (esim. liha, maitotuotteet, kananmunat) verrattuna. Kasvisperäisessä ruoassa ei ole myöskään juuri lainkaan kolesterolia. Lisäksi lihatuotteiden poisjättäminen pienentäisi myös pukin syöpäriskiä. 

Mahtaakohan pukki olla tästä kaikesta jo tietoinen? Ehkäpä hänelle voisi vinkata asiasta. Ainakin viimeistään sitten kun lahjat on jaettu. Ennen en taida uskaltaa ettei pukki vahingossa käsitä väärin ja ajattele, että moralisoin hänen valintojaan. Näin en tietenkään tarkoita tehdä. Arvostan pukkia kovin. Toivon myös sydämestäni, että pukki itse voi hyvin ja tuo jouluiloa meille kaikille vielä mahdollisimman pitkään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti