keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Ydinaseet - Ihmiskunnan suurin uhka

Ydinaseella tarkoitetaan pommia, jonka räjähdysvoima on peräisin ydinfissiosta (raskaan atomin ydin halkeaa ja samalla vapautuu energiaa) tai ydinfuusiosta (kevyet atomiytimet yhtyvät ja samalla vapautuu energiaa). Yhdysvallat kehitti ensimmäiset toimivat ydinaseet ja pudotti ydinpommit Hiroshimaan ja Nagasakiin toisen maailmansodan aikana. Yhteensä pommit tappoivat n. 200 000 siviiliä. Lisäksi tuhansien kilometrien päähän ulottuvan säteilyvaikutuksen seurauksena tuhansia ihmisiä on sairastunut syöpään tai syntynyt vammaisina. Säteilyvaikutukset jatkuvat vielä vuosikymmeniä pommien pudotuksen jälkeen. Yhteensä ydinaseita on räjäytetty yli kaksituhatta kertaa. Edellä mainittuja Hiroshiman ja Nagasakin pommituksia lukuunottamatta kaikki muut räjäytykset on suoritettu ydinkokeissa. (1)

Nykyään maailmassa on kahdeksan ydinasevaltiota; Yhdysvallat, Venäjä, Iso-Britannia, Ranska, Kiina, Intia, Pohjois-Korea ja Pakistan. Lisäksi on arvioitu, että ainakin Israelilla olisi ydinaseita ja myös Pohjois-Korean tiedetään tehneen onnistuneen ydinkokeen vuonna 2013. (1)

Nykyisten pommien tehot ovat huomattavasti suurempia kuin toisen maailmansodan aikana kehitettyjen. Jos syttyisi edes rajoitettu ydinsota esimerkiksi Intian ja Pakistanin välille, niin siinä kuolisi välittömästi kymmeniä miljoonia ihmisiä. Syöpien ja vammaisina syntyneiden lasten määrät kasvaisivat vuosikymmeniksi laajoilla alueilla. Lisäksi koko maapallon ilmasto viilenisi ilmakehään nousevien savupilvien vuoksi arviolta noin kymmenen vuoden ajaksi. Tämän seurauksena sadot heikkenisivät ja nälkäkuolema uhkaisi jopa kahden miljardin ihmisen henkeä. Kuten neurologian dosentti ja Suomen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) -verkoston koordinaattori Kati Juva on todennut, niin ydinsodan tuhoihin ei ole hoitoa. (2) Tämä on tärkeä viesti tiedostaa kun keskustellaan näennäisestä turvallisuudesta, jota ydinaseiden ajatellaan tuovan. Jos emme pääse ydinaseista kokonaan eroon, niin ennemmin tai myöhemmin joku käyttää  sellaista. Silloin koko ihmiskunnan terveys ja tulevaisuus ovat vaakalaudalla.

Ydinaseiden vastaisen ICAN -kampanjan työn tuloksena kesällä 2017 YK:ssa hyväksyttiin sopimus ydinaseiden kieltämiseksi. Sitä kannatti 122 maata mutta Suomi ei ollut mukana. (2) Toistaiseksi sopimuksen on allekirjoittanut 56 maata. Ydinasevaltoja allekirjoittaneiden joukossa ei valitettavasti ole. (3) Toisaalta myös kemialliset aseet ja maamiinat kieltäviä sopimuksia on vastustettu alkuun mutta nykyisellään niiden piiriin kuuluu valtaosa maailman maista (4)(5). Toivoa ydinaseiden kitkemistä ja ihmiskunnan tulevaisuuden turvaamista ajatellen siis vielä on. ICAN kampanja saikin hiljattain Nobelin rauhanpalkinnon ydinaseiden katastrofaalisten humanitaaristen vaikutusten esiintuomisesta ja työstä ydinaseiden kieltämiseksi kansainvälisillä sopimuksilla. Työtä on kuitenkin vielä paljon tehtävänä. Pidetään siis yhdessä huoli siitä, että lääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden ääni kantautuu jatkossakin päättäjien korviin.

“Mankind invented the atomic bomb, but no mouse would ever construct  a mousetrap.”
-Albert Einstein





Lähteet:
1. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinase
2. https://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset/ydinsodan-tuhoihin-ei-ole-hoitoa/
3. Lääkärilehti 1-2/2018, s.25. Kilpajuoksu ydinaseita vastaan.
4. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ottawan_sopimus
5. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemiallinen_ase

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti