keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Yhteisöjääkaappi luo kaupunkikulttuuria ja auttaa pienentämään ruokahävikkiä

Helsingin Kallioon on juuri avattu kaikkien kaupunkilaisten yhteinen jääkaappi. Kuka tahansa voi lahjoittaa ruokaa ja kuka tahansa voi hakea ruokaa kaapista. Kaupunkikulttuurin edistämisen lisäksi hankkeen tavoitteena on myös vähentää ruokahävikkiä. Keru -yhteisöjääkaapppi projektin taustalla on Waste Food Crew niminen kaupunkiaktiivien joukko. Kyseinen ryhmä myös noutaa vapaaehtoisvoimin hävikkiruokaa kaappiin lähialueen kaupoista (1).
Mahtavaa toimintaa! Vai onko? Miksi olisi? Mitä ihmeen väliä sillä on jos kaupat (tai yksityishenkilöt) haluavat tuhlata rahojaan ja heittää ruokaa pois?

Photo: Heidi Uppa

Yhdysvaltain napa-alueiden tutkimuslaitos (National Snow and Ice Data Center - NSIDC) totesi hiljattain, että merialue Grönlannin pohjoispuolella on jäätön (2). Ilmiö on hälyttävä merkki ilmaston lämpenemisestä. Tutkijat olivat uskoneet, että Grönlannin pohjoisrannan jää olisi viimeisimpiä, joka sulaa ilmaston lämmetessä. Nyt kun jäätikkö ei enää heijasta auringonsäteitä, niin merivesi (ja sitä myöten myös maapallon ilmasto) lämpenee aiempaakin nopeammin.

Tärkein syy ilmaston lämpenemiseen ovat ihmiskunnan tuottamat kasvihuonekaasut (etenkin hiilidioksidipäästöt). Erityisesti fossiiliset polttoaineet sekä maatalous tuottavat runsaasti hiilidioksidia ilmakehään. Maatalouden päästöistä suurin osa tulee karjataloudesta. Ilmaston lämpenemistä voitaisiinkin hillitä tehokkaasti siirtymällä maailmanlaajuisesti enemmän kasvispainotteiseen ruoantuotantoon.

Toinen keskeinen tapa ruoantuotannosta tulevien kasvihuonepäästöjen vähentämiseen on ruokahävikin pienentäminen. Arviolta kolmasosa maailmassa tuotetusta ruosta päätyy roskiin. Suomessa vuosittainen ruokahävikki on 120-160 miljoonaa kiloa, eli 20-30 kiloa henkeä kohti. Eniten ruokaa heittävät pois kotitaloudet, noin puolet enemmän kuin kaupat (3).



Kalliolan setlementtitalolla sijaitseva Kerukaappi on siis erittäin tervetullut askel matkalla kohti pienempää ruokahävikkiä ja hiilijalanjälkeä. Ruokahävikin konkreettisen vähentämisen lisäksi kyseinen projekti on omiaan lisäämään myös ihmisten tietoisuutta yksilön valintojen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Täytyykin toivoa, että kolmen kuukauden pilottijakson jälkeen Kerukaapin toiminta vakinaistuu ja samanlaisia kaappeja alkaa ilmestyä myös muualle.


Photo: Heidi Uppa

Kaapin avajaiset (Keru-kekkerit) järjestetään Kalliolan setlementtitalolla (Sturenkatu 11) nyt tämän viikon perjantaina 7.9 klo 18–22. Live-musiikin ja hävikkiruokamaistiaisten lisäksi ohjelmassa on mm. hävikkiruokaan liittyviä puheenvuoroja ja kokkausdemoja. Kaikki ovat tervetulleita paikalle. Keru-kekkerien jälkeen kaappi on avoinna Kalliolan setlementtitalon aukioloaikojen mukaisesti: ma–to 8–20, pe 8–19 ja la–su 10–16.


“It ain't no fun if the homies can't have none. ” 
― Snoop Dogg




Photo: Heidi Uppa

Lähteet:
  1. https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/700245-kallioon-avautui-yhteinen-jaakaappi-kuka-tahansa-voi-lahjoittaa-ylijaanytta-ruokaa
  2. https://yle.fi/uutiset/3-10369774
  3. http://www.saasyoda.fi/ruokahävikki-suomessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti