perjantai 4. syyskuuta 2020

Kasvis-kaurapaistos - Kuninkaiden ruoka

Viime viikon vegeteemaan liittyen haluan (laajamittaisesta kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta) esitellä vielä “Juhan kasvis-kaurapaistoksen” -reseptin. Kyseessä on herkullinen ja terveellinen ruokalaji joka taipuu moneen muotoon pienillä viilauksilla. Tällä kertaa kikherneet ovat päässeet kauran kaveriksi. Halutessasi voit kuitenkin korvata herneet myös esimerkiksi pavuilla, tofulla, soijasuikaleilla, soija- tai härkäpapurouheella. Vain mielikuvitus asettaa rajat. Kyseiset herkkuruoat saattavat jonkun mielestä muistuttaa tavallista aamupuuroa mutta todellisuudessa kyseessä on hienostunut suomalainen perinneruoka joka on saanut vaikutteita muinaisen Itä-Aasian agrikulttuurista. Tämä perinneruoka eri variaatioineen on todistetusti pitänyt ainakin yhden suomalaisen miehen terveenä ja hengissä jo useamman vuosikymmenen ajan.



Kikherne-kaurapaistos (1 annos):

-50g kikherneitä

-2dl kauraa

-2-3 isoa tomaattia

-2-3 valkosipulinkynttä

-kourallinen (saksan)pähkinöitä


Liota kuivattuja kikherneitä huoneenlämpöisessä vedessä 8-12h tuntia. Huuhtele liotetut kikherneet ja keitä niitä uudessa raikkaassa vedessä 1-2h. Jos herneitä on liottanut pitkään, niin lyhyempi keittoaika riittää. Keittämisen aikana muodostuvan vaahdon voi kauhoa kauhalla tai lusikalla pois.


Pilko tomaatit ja kuoritut valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi erilliselle lautaselle.


Keitä kaurahiutaleet kattilassa tai mikrossa (kaurapuuroa muistuttavaksi seokseksi). Lisää kourallinen (saksan)pähkinöitä, 1,5dl kypsiä kikherneitä sekä pilkotut tomaatit ja valkosipulinkynnet kauran sekaan. Sekoita ainekset keskenään. Koristele halutessasi esimerkiksi tuoreella persiljalla tai basilikalla. Anna hieman jäähtyä. Maista ja ihastu ;)



Yhden annoksen ravintosisältö:

8g rasvaa, josta tyydyttynyttä rasvaa <1 g,

70g hiilihydraatteja, josta sokereita 8g,

16g kuitua,

25g proteiinia,

<0.05g suolaa




Kuva kukista otettu itse

Ruokakuvien alkuperä - Suomalaisten perinneruokien kansallisarkisto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti